Bästa plastikkirurgi ger ett naturligt ­utseende

När plastikkliniken Art Clinic erbjöd gratis konsultation i Gävle, inför sin etablering i Uppsala, blev det rusning. Plastikkirurgi är inte längre något bara för pälstanter och utvikningsbrudar. – Jag har faktiskt aldrig varit med om nån Pamela ­Anderson-tjej som har kommit. De flesta som ­kommer är i 35-55-årsåldern och vill ha ett väldigt naturligt ­utseende, säger sjuksköterskan Helen Hellqvist.

Art Clinic finns sedan tidigare i ­Göteborg och Halmstad och har ­sedan flera år landstingsavtal med flera landsting i Sverige. De arbetar inom ett antal specialistom­råden och erbjuder bland annat kärlkirurgi, ljumskbråckskirurgi, ögonkirurgi, gallstensoperationer och plastikkirurgi, laser och hudvård. Efterfrågan på plastikkirurgi har ökat markant. Här märks inte någon lågkonjunktur.

– En del av förklaringen kan vara att mycket av det som görs privat i dag gjordes tidigare av landstinget. I dag är det svårare att få en operation beviljad av landstinget. Det är mycket tuffare krav, säger Helen Hellqvist.

Många vill operera ögonlock, för­stora eller förminska brösten, göra ansiktslyft eller fettsugningar. Halsplastik blir allt vanligare. Efter att ha rökt och solat ett halvt liv upptäcker man kanske plötsligt att halsen, en dittills rätt oansenlig del av kroppen, har blivit framträdande på ett ofördelaktigt sätt.

– Dels kan det vara att det bullar ut eller hänger, dels kan man ha veck på halsen. Och det kan faktiskt göra jättemycket att strama upp halsen. Det är en sån där grej där andra ofta ser att man ser mycket fräschare ut men inte riktigt kan sätta fingret på varför, säger Helen Hellqvist.

Och det är så de flesta vill ha det i Sverige, säger hon. Man vill se lite piggare och fräschare ut, men inte opererad. Naturlig. Hellre smälta in än sticka ut.

– Bra plastikkirurgi syns inte. När det gäller lyft opererar vi bara det som har åldrats på dig, det som beror på jordens dragningskraft. Men det har faktiskt hänt att en patient kommit tillbaka och sagt: ”Men, det är ju ingen som har sagt nåt mer än att du ser pigg och fräsch ut” och som faktiskt ville att det skulle märkas mer att hon opererat sig.

En stor del av den plastikkirurgi som Art Clinic erbjuder är så kallad normaliserande kirurgi. Ofta handlar det om öron som står ut eller något annat som man känner sig obekväm med eller till och med mår dåligt av.

– Det vanliga är att man vill ­göra något som man gått och tänkt på väldigt längre. Det kan komma kvinnor med pyttesmå eller inga bröst alls, som har gått och tänkt på det i 15 år.

Attityden till plastikoperationer har förändrats, säger hon.

– Tidigare har det kanske varit lite skämmigt att plastikoperera sig, men det håller på att svänga. I andra länder är det nästan lite ­status. I Brasilien berättar man stolt att man till exempel har fixat brösten.

Det går också trender i plastik. Få vill ha jättebröst i dag. En del, som ­Carolina Gynning och Natacha Peyre, plockar ut dem. Ett gäng implantat ligger framme för patienter som vill känna på dem. Numera finns det implantat i flera olika former, som naturligt droppformade, och av olika sorter.

– Det har hänt jättemycket där. Förr i tiden kunde implantaten gå sönder och innehållet gå ut i kroppen. Det händer inte med dagens implantat, säger Helen Hellqvist och visar ett implantat av den gamla sorten.

De flesta patienterna som vill lyfta något; bröst, ögonlock, hals eller hela ansiktet är medelålders. Det händer att patienter blir avrådda.

– O ja, när det kommer någon in 40-årsåldern, som inte har mycket att lyfta då brukar vi säga att det är bättre att vänta till 50-60-årsåldern då de kan ha mer glädje av lyftet. Samma gäller med implantat.

Innan någon operation överhuvudtaget blir av, säger hon, ska patienten vara superinformerad och ha pratat med kirurgen så mycket man känner att man behöver. Ofta finns det frågor, ibland är patienten rädd.

– Patienten ska vara lugn och trygg före, under och efter operationen.

Botox och restylane, produkter som injiceras i huden för att fylla ut eller släta ut, efterfrågas allt oftare.

– Botox kan ju låta otäckt, men det är så otroligt små mängder som injiceras. Restylane är ju kroppseget. Och både botox och restylane går ju ur kroppen efter ett tag. Jag tycker man kan få väldigt bra resultat om man använder det i lagom mängd, speciellt restylane.

Ett uttryck säger att man har de rynkor man förtjänar. Så är det ­inte, säger Helen Hellqvist.

– Man kanske till exempel har rynkor eller linjer som gör att man ser sur ut fast man kanske är en jätteglad person, säger Helen Hellqvist, som ser ut att vara just så där glad, positiv och dessutom opåverkad av både dragningskraft och annat.

Hon har inte gjort något ingrepp själv, men är alls inte främmande för det när hon blir äldre, säger hon.

Själv sitter jag där och funderar över hur yrkesskadad hon är. Om hon granskar mig och tänker på vad en trött, bedagad landsortsreporter, som passerat 40, verkligen borde ta itu med i häng- och rynkväg. Hon skrattar när jag ställer frågan, om man till slut börjar tänka så, som sjuksköterska i plastikbranschen.

– Nja, lite så blir det kanske. På mig själv har jag i alla fall börjat titta sedan jag började jobba med det här. Jag ser saker i spegeln som jag inte har tänkt på tidigare. Men jag tänker faktiskt fortfarande på människor som de människor de är i ­första hand.

Källa

GOOGLE