Plastikkirurgin är Estlands nya exportvara

Allt fler svenskar plastikopereras i Estland. Det är betydligt billigare att skaffa sig en ny näsa eller större bröst där.

– Det är klart att priset hade betydelse, säger Anna Hekkala, 44, som låtit göra en fettsugning i Tallinn.
Plastikkirurgin är på god väg att bli Estlands nya exportvara. Svenskarna, mestadels kvinnor, strömmar till.
Lagstiftningen i Estland underlättar också för känsliga operationer som exempelvis könsbyte. Men är det farligare att operera sig på en klinik i Estland än i Sverige?
– Det gjorde ont och jag kunde knappt stå upp efteråt. Men jag är jättenöjd, säger Anna Hekkala från Stockholm till tv-programmet EKG som visats i Sveriges Television.

Ordnade resa och operation
På rekommendation från en vän vände hon sig till en klinik som etablerade sig i Stockholm för drygt ett halvår sedan. Där ordnade de operationen och resan till Tallinn.
– Sammanlagt var jag där i fyra dagar. Jag har gått ner 40 kilo i vikt och belönade mig själv med att göra en fettsugning kring magen. De sög ur 7,5 liter, berättar hon för Aftonbladet.
Eftervården får hon på mottagningen i Sverige och till hösten ska hon tillbaka för att ta bort överflödigt skinn.
Kliniken i Tallinn genomför plastikingreppen och kunderna kommer förutom från Sverige också från Finland via mottagningen i Helsingfors.
– Vi etablerade oss i Estland redan 1991 och i Helsingfors 1994. Men efterfrågan var så stor från svenskar att vi startade även i Stockholm för ett tag sedan, säger en av företagets chefer Terro Posenius.
Omkring tio svenskar opereras varje vecka i företagets regi i Tallinn. Mestadels handlar det om fettsugningar och bröstoperationer.

Utför även könsbyten
Kliniken genomför också könsbyten.
– Det är en lång process och man måste bland annat ha påbörjat den nödvändiga hormonbehandlingen för att kunna få göra ett könsbyte hos oss, säger Terro Posenius.
Enligt Posenius håller de 35–40 procent lägre pris för plastikingreppen än klinikerna i Sverige.
Är ingreppen likvärdiga de som görs i Sverige?
– Vi får kritik från såväl finska som svenska plastikkirurger som hävdar att vår personal inte har tillräckliga meriter. Så är det inte och min bedömning är att vi gör ett nog så gott arbete, säger Terro Posenius.

Källa

GOOGLE