Allt fler kvinnor skönhetsopererar sig

Plastikoperationer Fastare bröst, fylligare läppar, slätare hud eller plattare mage. Att ta kniven eller laser till hjälp blir allt mer accepterat. Längtan att känna sig fin överskuggar rädslan för komplikationer.


Trycket på att se bra ut ökar, speciellt på unga kvinnor. En Sifoundersökning från i somras visar att 29 procent av kvinnor mellan 15 och 29 år kan tänka sig att skönhetsoperera sig.
– Men den typiska patienten är inte en 20-årig dokusåpadeltagare som vill ha jättebröst, säger Per Hedén, plastikkirurg och en av grundarna till landets största plastikkirurgiklinik, Akademikliniken.
– Genomsnittspatienten är en kvinna mellan 30 och 45 år som har ett stabilt liv, är yrkesverksam och har fött barn. De vill typiskt ha en ungdomligare, fylligare byst. 97 procent av patienterna vill inte att det ska synas att de har opererat sig.

Förra året uppskattas cirka 15 000 skönhetsoperationer ha utförts i Sverige. Akademikliniken ökade omsättningen med nära 30 procent till 115 miljoner kronor.
Ökningen sker ungefär jämnt i åldersgrupperna, men på en punkt har det ändrat sig. Andelen män som skönhetsopererar sig ökar dramatiskt. För 15 år sedan var mindre än 5 procent av Akademiklinikens patienter män. I dag utgör
de mellan 15 och 20 procent. Vanliga operationer bland män är näs- och öronoperationer samt bukplastik där man tar bort fett och överbliven hud på magen.

I takt med att metoderna utvecklas blir också så kallade icke-invasiva ingrepp, behandlingar där man inte skär i huden, allt vanligare. I USA ökade den typen av ingrepp med 36 procent mellan 2000 och 2004 samtidigt som kirurgiska operationer minskade med 8 procent. De vanligaste behandlingarna är kemisk peeling och laserbehandlingar för att föryngra huden samt botox och restylane-insprutning mot rynkor.
Akademikliniken har ingen statistik över hur många som är återkomstpatienter. Men det är vanligt, enligt Per Hedén.
– Ofta sker det kanske efter tio år, att de vill göra något mer.
Enligt Per Hedén händer det ofta att de säger nej till en patient som har orealistiska förväntningar.
– Vi kan inte trolla. Plastikkirurgi är millimeterexakt, men resultaten kan aldrig bli det eftersom det finns faktorer i läkningen som vi inte kan påverka på grund av
biologisk variation.
Förutom risker – som vid alla typer av kirurgiska ingrepp – som efterblödningar, infektioner och proppar är långtidsdokumentationen av effekterna av skönhetsoperationer hittills tunn.


Våra kompisar rekommenderar:

Vi erbjuder Flytt i Stockholm för perfekta priser


De studier som finns i bland annat bröstoperationer visar vitt skilda resultat. Sociologen Kerstin Sandell som doktorerat om plastikkirurgi menar att det är lätt att glömma att plastikbranschen är en affärsverksamhet som är oerhört skicklig i att marknadsföra sig. Hon tycker det behövs en bredare diskussion om konsekvenserna av skönhets-operationer.
– Operationer har långsiktiga konsekvenser även när läkaren gjort allt på ett bra sätt. Hur ser det ut efter 20 år? Hur länge håller proteserna? Hur många får mindre komplikationer som infektioner, problem med ärrbildningen, att resultatet inte blev det önskade? Det skulle behövas bättre uppföljning och tillförlitlig statistik.

Källa

GOOGLE