De flesta har råd med plastikoperation

Plastikkirurgi är inte längre något i det fördolda, förbehållet dem med tjocka plånböcker. Den vanligaste patienten är småbarnsmamman som vill ha en ungdomligare byst.
Många har sparat länge eller sålt bilen för att ha råd med ett ingrepp.
– Och nu för tiden kan vi göra det utan att skämmas. Det är en helt annan acceptans, säger plastikkirurgen Per Hedén.


– Det vanligaste ingreppet är bröstimplantat. Men patienten är inte den många kanske tror – en ung tjej i 25-årsåldern som vill ha jättestora bröst – utan en kvinna i 35-årsåldern som fött några barn och vill att brösten ska se ut som när hon var ung, säger Per Hedén, plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm.
De roligaste ingreppen tycker han är just bröstimplantat och näsplastik. De svåraste är ansiktsförlamningar. Att få till ett naturligt leende.
Elvaåring yngst
Per Hedén har hjälpt människor med deras yttre i 30 år. Den yngsta patienten med en estetisk näsoperation var bara 11 år.
– Hon hade en näsa som helt saknade nästipp, förklarar Per och visar en bild i sin egen bok, Plastikkirurgiboken, på en allvarlig liten tjej i profil med en mycket märklig näsa:
– Hon led mycket, näsan var enormt störande för henne.
Per visar nästa bild, föreställande en glad tjej med en liten uppnäsa i stället.
En annan flicka var 13 år och vägrade vara med på skolgympan på grund av sina långa inre blygdläppar:- De var en plåga för henne. I de här fallen handlar det om unga människor som var på väg att bli berövade en normal tonårstid! Du kanske förstår varför man inte kan ha någon absolut åldersgräns för plastikoperationer, även om vi i normalfallet sällan opererar de som är yngre än 20 år? Utbrister Per Hedén.
För sin egen skull
– Det viktigaste är att inte operera sig på grund av omgivningen. Att inte lyssna på pojkvännen som trycker på eller kompisar som tycker man ska avstå. Man ska göra det för sin egen skull och stå för vad man gör!
Per Hedén tar emot i sitt rum i Akademiklinikens vita hus på Östermalm i Stockholm. Även hans rock är bländande vit och ansiktet har en klädsam solbränna och fräknar. Jag känner mig plötsligt väldigt blek och trött och undrar om han lägger märke till mina hängande ögonlock och påsar under ögonen.
På frågan om han studerar anletsdragen hos alla nya människor han möter svarar Per:
– Visst. Jag kollar snabbt, ofta omedvetet och tänker kanske ”Vad synd att han/hon ser ut sådär, det skulle ju vara lätt att fixa!”. Men med vänner och de jag känner är det givetvis en annan sak!
Nej ibland
Per har opererat många genom åren, men långt ifrån alla som söker hjälp på kliniken.
– En del har orealistiska förväntningar på hur de ska se ut efter ingreppet. Det här är ingen exakt vetenskap. Vi kirurger kan inte ha annat än en generell bild av hur resultatet ska bli. Andra har hakat upp sig på något i sitt utseende som ingen annan ser. Om det problem patienten tycker sig ha är så litet att inte ens jag ser det, vill jag inte operera henne eller honom. Likaså i de fall där till exempel en tjej med redan mycket små bröst vill göra en bröstförminskning, eller om en tjej med stor byst eller stora läppar vill förstora dem ytterligare. Jag vill normalisera. Det ska vara naturligt! Och det är viktigt att patienten förstår vad operationen innebär med både risk och vinst, betonar Per Hedén.
Hela människan
Det första mötet på Akademikliniken går till så att doktor och patient ställer sig framför en stor spegel tillsammans.
– Det är för att kommunikationen blir mycket bättre. Vi vill också ha ett holistiskt sätt att se på människan, vi ser hela människan, inte bara det som ska fixas till. På 80-talet tänkte jag bara skalpell när jag såg en ny patient, numera tänker jag mycket mer på individen och på hans eller hennes biologiska förutsättningar. En fettsugning till exempel följs ofta av dietråd och motionsråd, förklarar Per.
Snabb utveckling
Plastikkirurgi kan göras på många olika sätt. Just bröstkirurgi har Akademikliniken gjort sig känd för utomlands. Kliniken är världsledande när det gäller modern bröstförstoringskirurgi, förklarar Per Hedén, som reser mycket och föreläser. Kirurger kommer även till Sverige för att utbilda sig, berättar han stolt och visar upp ett diplom han nyligen fått från Kanada. Per förklarar att bröstimplantat nu för tiden mer handlar om shaping – att forma – än som tidigare – stuffing – bara att fylla upp. Och numera kan en patient gå hem redan tre timmar efter operationen, som för 20 år sedan upplevdes som oerhört plågsam.
Lyft själv
Per Hedén själv har lyft sig kring ögonen:
– Jag tyckte att jag gjorde ett trött intryck, särskilt på morgnarna. Så jag lät min kollega sträcka ögonbrynen, ta bort ”argmuskeln”, det vill säga rynkan mellan ögonbrynen, och påsarna under ögonen, säger Per.
Han visar en bild i Plastikkirurgiboken på före och efter.
Och han anser att samhällets inställning till plastikoperationer är annorlunda i dag än för 20-30 år sedan.
– Nu för tiden kan vi göra det utan att skämmas. Det är en helt annan acceptans.
Men det kostar att plastikoperera sig. Bara ögonlocken kan kosta 22 000 kronor att strama till. Per Hedén säger ändå att hans patienter kommer från alla samhällsskikt. Många har sparat för att kunna operera sig, eller sålt bilen.
– Men alla kan inte spara. Vi har även en fond där vi hjälper särskilt behövande, men trycket på den är enormt.

Källa

GOOGLE