Kvinnor i Sverige plastikopererar sig i underlivet

Mindre blygdläppar, trängre slida eller oskulden tillbaka. Det är tre plastikoperationer som ökat markant de senaste åren.
Ingen vet hur många kvinnor i Sverige som blir plastikopererade i underlivet. Kirurgerna vid privatkliniker som utför många av operationerna redovisar varken antalet patienter eller resultatet av ingreppen.

– Men hos oss på Akademikliniken har ökningen varit markant, säger Jan Jernbeck, sekreterare i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi och verksam vid Akademikliniken i Stockholm.
Annons:

I den offentliga sjukvården görs få förminskningar av blygdläpparna. På Malmö allmänna sjukhus, MAS, dit patienter remitteras från hela södra Sverige har man till exempel bara gjort tio sådana operationer under de senaste trettio åren.

På den privata marknaden ser det annorlunda ut. Bara på Akademikliniken har ett sjuttiotal kvinnor fått blygdläpparna förminskade det senaste året.

Skav mot kläder, hinder för sport och obehag vid sexuellt umgänge är huvudskälen för patienterna. Efter ingreppet minskade antalet kvinnor som kände obehag av att visa sig nakna från 86 procent till 10 procent. Fysiska besvär vid samlag minskade från 68 procent till 6 procent. Sexuell hämning minskade från 86 procent till 10 procent, enligt en enkätundersökning som genomfördes vid Akademikliniken våren 2004.

Försämrad stimulans vid samlag är det viktigaste skälet till att kvinnor vill få trängre slida genom operation. Det visar en enkätundersökning bland patienter som opererats vid Akademikliniken. Kvinnorna hade fått uttänjda och förslappade bäckenbottenmuskler efter förlossning.

– I första hand rekommenderar vi bäckenbottenträning men i vissa fall är musklerna så uttänjda att man måste dra ihop dem med operation för att de ska gå att träna upp, säger Jan Jernbeck.

Förutom allmänna risker, som blödningar, infektioner och ärrbildning, finns en allvarlig nackdel med slidförsnävning på kirurgisk väg: vaginan kan bli för trång och oelastisk för att klara en ny förlossning.

– Vi misstänker också att kvinnornas partners påverkar deras beslut att låta operera sig, men det är inget de anger som skäl när vi frågar dem, säger Jan Jernbeck.

Så kallad reflorering, att återskapa mödomshinnan, är ett önskemål från unga kvinnor som har ett starkt socialt tryck på sig att vara oskulder tills de gift sig.

– Det borde inte behöva finnas men det händer att vi gör sådana operationer. Nyligen hade jag en patient vars väninna berättade att hon riskerade att dödas av sina syskon om de upptäckte att hon saknade mödomshinna, säger Jan Jernbeck.

Källa

GOOGLE