Svenska anmälningar mot plastikkirurger

Kirurgen Gustaf Aniansson gjorde en plastikoperation på fotbollsfrun Denise Hendry för sju år sedan. Operationen misslyckades och i somras avled kvinnan i komplikationer som sägs komma från operationen. I England finns 46 anmälningar mot honom – i 16 fall har han tvingats betala skadestånd. I Sverige finns nu flera nya fall. Exklusivt för Expressen talar Gustaf Aniansson ut om operationen, anklagelserna och de svenska anmälningarna.


Denise Hendry avled av en infektion som enligt brittiska medier är en konsekvens av den operation som du gjorde för sju år sedan.
– Jag har svårt att uttala mig om det eftersom jag inte känner till vad som hänt sedan 2002. Denise Hendry-fallet var uppe i engelska socialstyrelsen utan någon anmärkning på mig. Jag har aldrig varit uppe i domstol för vare sig det här fallet eller något annat.
Men ändå fick du betala miljoner i skadestånd till kvinnan?
– Jag har inte betalat något själv, som det påstås. Det gjorde ett försäkringsbolag. Summan är kraftigt överdriven men stora belopp är inte ovanligt i länder som England och USA.
46 anmälningar

I England finns det enligt uppgift 46 anmälningar mot dig från missnöjda patienter. Är inte det väldigt allvarligt?
– Det är många om det är så men kunde kanske varit ännu fler med tanke på antalet operationer jag gjort, hur advokaterna jobbar i England och den politik som fanns runt sjukhuset jag jobbade på. Det engelska systemet med anmälningar och ersättning efter sjukvård skiljer sig från det svenska och de är svåra att jämföra.
Men är inte 46 anmälningar ovanlig många?
– Det är mindre än en procent av alla operationer men ändå en tragedi för den som inte är nöjd. Tyvärr är det så med plastikkirurgi att alla inte blir nöjda.
Hur känns det att bli anklagad för att ha utfört misslyckade operationer?
– Det är klart att det känns jobbigt. Jag går ju till arbetet varje dag och tycker att jag gör mitt bästa.
Flyttade från England

Du drog självmant tillbaka din brittiska läkarlegitimation. Varför?
– Jag flyttade med familjen från England och hade ingen önskan att flytta tillbaka dit igen.
Nu är du i Sverige och arbetar på Nackakliniken. Här har du fått en erinran efter en näsoperation.
– Den erinran handlade inte om någon felbehandling utan om att de tycker min handstil är svårläst. All information finns i journalen och jag tycker de har gjort en felbedömning och därför överklagat.
Det ligger även en anmälan hos HSAN efter en ansiktsoperation.
– Det var en ansiktslyftning jag gjorde där personen bland annat inte är nöjd med ärren. I det fallet har jag använt en vanlig metod och varnat för fula ärr. Men det är bra att fallet prövas eftersom patienten inte är nöjd.
Tog hjälp av röntgen

Nu har Linda Blomberg också lämnat in en HSAN-anmälan efter att en nål brutits av under operationen. Vad säger du om det?
– Det stämmer att en nål gick av. Det kan hända vid kirurgi och då gäller det att hitta nålen med hjälp av röntgen vilket gjordes. Däremot ifrågasätter jag att det skulle ha uppstått mer ärrvävnad på grund av detta. Det är möjligt att hon fått något som kallas kapselkontraktion. Det är när det bildas tjock ärrvävnad runt implantatet vilket kan uppstå efter en bröstförstoring. Som jag sa tidigare kan det uppstå komplikationer vid operationer och det är viktigt att handlägga dem korrekt. Det anser jag att jag gjort. Nu preskriberas ärenden hos HSAN efter två år och därför kommer detta inte att prövas.
Välkomnar granskning

Men är det inte märkligt att du får anmälningar i Sverige också?
– Jag tror inte att jag har fler anmälningar än vad som tyvärr är vanligt inom plastikkirurgin.
Nu kommer socialstyrelsen granska dig. Vad säger du om det?
– Jag har varit registrerad läkare sedan 1992 och det finns inget om mig hos socialstyrelsen. Jag välkomnar en granskning av kliniken.

Källa

GOOGLE