Kosmetisk kirurgi för husdjur

Lider ditt husdjur av svår fetma eller påsar under ögonen? I Sverige anses skönhetsoperationer på husdjur oetiskt men åker du till USA finns det i stort sett inga begränsningar i utbudet. För 15-20 000 kronor kan din boxer få en ansiktslyftning. För halva priset sugs din katt på fett.
Enligt en amerikansk undersökning från 2005 som citeras på Surgery News led en femtedel av alla amerikanska husdjur av övervikt. Men istället för att ge djuren mindre att äta eller mer motion väljer många ägare att lägga dem under skalpellen.

Hundägare är ofta hårt engagerade i jyckens utseende och ett stigande antal kliniker erbjuder tjänster på området. Från ren fettsugning till borttagning av rynkor och till och med rena transplantationer blir allt vanligare I USA, konstaterar Austin Vet Clinic på sin hemsida.

Kosmetisk kirurgi på hundar är dyrt, precis som kosmetisk kirurgi på människor.

”Men för vissa hundägare är det väl värt kostnaden. Fler och fler blir medvetna om allting är till salu, även ditt husdjurs utseende”, skriver veterinärkliniken.

Sveriges Televisions konsumentprogram Plus konstaterade i november att hundmat är dyrare än barnmat och ett franskt företag har nyligen lanserat sexleksaker för hundar.

Fenomenet att ge djur mänskliga egenskaper är dock inte helt nytt. Efter att först ha utnämnt sig själv till Gud gjorde dsen romerske kejsaren Caligula sin häst till senator.

Källa

GOOGLE