Risker med plastikoperationer

Kvinnor låter förstora läppar och förminska blygdläppar – det är tydliga trender i skönhetsoperationer.

– Jag är mycket förvånad över att vissa metoder ens är tillåtna, som att fylla läpparna med tätningsmedel för tunnlar, jag skulle aldrig använda dem, säger Gunnar Kratz, professor i plastikkirurgi vid universitetssjukhuset i Linköping.
Han varnar för allvarliga risker med de senaste modenyckerna men är inte emot alla försköningar av kroppen.
Gunnar Kratz, 42, en av Sveriges två universitetsanställda professorer i plastikkirurgi, tar emot i sitt tjänsterum.
Papper, pärmar, rapporter, tidningar, tidskrifter på varje ledig yta. Han röjer upp på ett litet bord och bjuder på kaffe.
– Skönhetsidealen växlar, det är inget konstigt, men inför varje kosmetiskt ingrepp i kroppen måste du ställa dig två frågor och svara ärligt på dem: ”Vad är mitt problem? Varför vill jag förändra just mitt utseende?” Det är kanske något helt annat som behöver förändras. Du återvänder till samma liv efter operationen. Den ska göras av verkligt vettiga skäl.
Gunnar Kratz går igenom människokroppen del för del och förklarar hur han ser på metoder, möjligheter och faror med kosmetisk kirurgi.

”Tonåringar ska inte operera sig”
Samma läkare som i offentlig tjänst opererar människor drabbade av brännskador, missbildningar, olyckor och cancer sysslar privat med skönhetsoperationer. En lukrativ bransch som naturligtvis drar till sig lycksökare utan den kompetens du som kund ska kräva. Gunnar Kratz framhåller vikten av att en plastikkirurg håller färdigheterna igång både inom den rekonstruktiva och den kosmetiska plastikkirurgin för att behålla sin kompetens.
– Det finns ett hundratal aktiva plastikkirurger i Sverige. Anlita alltid någon av dem. Kolla läkarens behörighet med Socialstyrelsen eller Svensk plastikkirurgisk förening. Ingen får kalla sig plastikkirurg som inte har minst fem års erfarenhet från sjukhus. Titeln är skyddad. Vilken läkare som helst kan däremot kalla sig kosmetisk eller estetisk kirurg. Det är ingen garanti för dig.
Vad gäller olika ingrepp förvånar professorn mig som lekman genom att tala positivt om bröstförstoringar och silikoninlägg.
– Jag har väldigt stor förståelse för att en kvinna efter barnafödande och amning vill ha tillbaks sina bröst igen. Kvinnokläder är gjorda för bröst, liksom förstås baddräkter. Med nya bröst får kvinnan mycket av sin självkänsla tillbaka. Men tonåringar ska inte operera sig.

Kvinnan kan tappa känseln
Debatten om silikonbröst har varit missvisande, menar professorn. Det finns mängder av studier. Ingen ger något belägg för koppling till cancer. Silikon är populärast, det ser mest naturligt ut och känns så också. Dagens silikonbröst står inte rakt upp som handbollar när du ligger på badstranden. Vattenfyllningar gör däremot att brösten kan rynka sig och kännas skvalpiga.
Läpparna då?
– Fyllningar med icke nedbrytbart material avråder jag bestämt ifrån. Det finns flera billiga enkla metoder exempelvis med plexiglaskulor eller med rocagil, alltså flytande plast, samma medel som man använde för att täta tunneln
i Hallandsåsen. Båda fyllningarna är permanenta och kan leda till massor av framtida problem, stela ärrvävnader till exempel. Ingen läkare kan få bort miljontals plexiglaskulor. Det kan sluta med att man måste skära bort hela läppen. Men flera nya produkter är på väg som kan ge permanent förstoring utan att kvarlämna främmande material.
Gunnar Kratz är också mycket bekymrad över att så många kvinnor vill operera sig i underlivet, och att många kirurger utan erfarenhet från området ger sig på detta. Vissa operationsmetoder beskriver han som ”rena vilda västern”.
– Modet med att raka sig gör att kvinnor ser sitt kön för första gången. De tycker att blygdläpparna är för stora och att clitoris verkar konstig, som en liten penis. I själva verket är kvinnorna helt normala. En operation är ingen lätt kirurgi, som oseriösa läkare kan beskriva den som. Det kvinnliga yttre könsorganet är en superkänslig, delikat struktur. Skär man bort för mycket är det kört för evigt. Kvinnan kan tappa känseln och råka ut för ständiga blödningar. Blygdläpparna kan inte återställas.
Professorns slutråd:
– Träffa alltid plastikkirurgen före en eventuell operation och prata igenom saken ordentligt. Acceptera inte att planera operationen med en sköterska eller ”koordinator” och träffa kirurgen fem minuter före operationen. Det finns läkare som opererar enligt löpande band-principen. Akta dig för dem.

Källa

GOOGLE